St. Kleindierpark het Hertenkamp is nog in opbouw dus er zullen door het jaar heen dieren worden toegevoegd aan de collectie. Op deze pagina tref je een overzichtje van dieren die voor de schermen te zien zijn tijdens je bezoek.
Capybara’s
Capybara’s zijn de grootste knaagdieren ter wereld. Wist jij dat de naam afkomstig is uit het Guaraní? Guaraní is een indianentaal uit Zuid-Amerika. Vrij vertaald betekend capybara “heer van het gras” wat weer verwijst naar het leefgebied van capybara’s. Capybara’s zijn nauw verwant aan de huiscavia.
Aziatische Kleinklauwotter
Dit dier is 55 cm lang, exclusief de 30 cm lange staart, en ze hebben een gewicht van zo’n 3 kg.
Sinds 2020 is deze soort als kwetsbaar aangemerkt op de IUCN Red List omdat het aantal in hun oorspronkelijke gebied afneemt.
Witstaart-stekelvarken
Anders dan de naam doet vermoeden is het stekelvarken geen varken maar een groot knaagdier. Ze kunnen volwassen tot wel 18 kilo wegen. En van het uiteinde van zijn neus tot en met het uiteinde van zijn staart is hij 70-90 cm lang. Het oudste stekelvarken in een dierenpark is 27 jaar oud geworden.
Stokstaartje
Stokstaartjes, wie kent ze niet? Stokstaartjes behoren tot de mangoesten. Hij bewoont alle delen van de Kalahari in zuidelijk Afrika (Angola, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika).
Stokstaartjes leven in groepen. Stokstaartjes hebben in hun groep elk afzonderlijke taken. Er is altijd een wachter in de groep. Een wachter staat altijd hoger dan de rest zodat hij meer ziet en dus goed “op de hoogte” is.
Huiscavia
Cavia’s (Cavia porcellus) of Guinese biggetjes zijn een geslacht van de Zuid-Amerikaanse knaagdieren uit de familie Caviidae. Ze worden in bepaalde Zuid-Amerikaanse landen als voedseldier gefokt. In de meeste andere landen zijn ze tamelijk populaire, makkelijk te houden huisdieren.
Dwerggeit
De West-Afrikaanse dwerggeit is een geitenras dat van oorsprong uit Midden- en West-Afrika komt. Het gaat om een dwergvorm met korte poten, gedrongen romp en dikke buik. In Afrika wordt het ras gehouden voor het vlees en de huiden. Een volwassen vrouwelijke West-Afrikaanse dwerggeit is ongeveer 50 centimeter hoog.
West-Afrikaanse dwerggeiten komen in veel verschillende kleurslagen voor. De West-Afrikaanse dwerggeit is populair in Europa en Noord-Amerika. Dit komt mede door zijn geringe afmetingen, waardoor hij in een kleine ruimte gehouden kan worden.
Ouessantschaap
Het Ouessantschaap is genoemd naar het eiland Ouessant voor de kust van Bretagne. Door het barre klimaat (weinig of geen bomen en dus weinig beschutting en veel wind en regen) en de schrale gronden is het Ouessantschaap een van de kleinste schapenrassen (zo niet het kleinste) ter wereld.
Kune kune varken
De kunekune is een klein tot middelgroot varkensras uit Nieuw-Zeeland. De varkens zijn harig, rond en kunnen lellen onder hun bek hebben. Er komen veel kleuren voor, van zwart en wit tot gember, crème, bruin, black-and-tan en bont.
Damhert
Damherten kennen een lange geschiedenis in Bad Nieuweschans. De herten zijn als sinds 1972 onderdeel van het hertenkamp welke eerst gelegen was aan de zuiderstraat. Sinds 2022 heeft de groep weer een bok en in 2023 werden de eerste jongen weer geboren op het hertenkamp.
Muskuseend
De muskuseend ook wel barbarie-eend of kaapse eend genoemd en in Suriname doks is van oorsprong afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, uit een gebied dat zich uitstrekt van Mexico tot Peru.
In Zuid-Amerika werd de wilde muskuseend al voor de komst van de Europeanen gedomesticeerd en bij huis gefokt om het vlees.